• Πως είναι ένα πρόγραμμα Yoga ;

  Πως είναι ένα πρόγραμμα Yoga ;

  Η ομορφιά της yoga είναι πως μπορεί να ενταχθεί στην τυπική σου προπόνηση (ας πούμε η vinyasa αποτελεί μια πλήρη προπόνηση) για όλο το σώμα ή μπορείς να διαλέξεις από το ρεπερτόριο των ασκήσεων κάποιες στάσεις που θα αποδειχτεί πως είναι αυτό που χρειαζόταν για να τονώσεις και να γυμνάσεις ένα σημείο του σώματός σου.

  Ανάμειξε τις σωστές στάσεις –και πρόσθεσε μερικές όχι και τόσο παραδοσιακές παραλλαγές– και, voilà, οι ασκήσεις στο έδαφος θα γραμμώσουν μαγικά τον κορμό σου, θα σμιλέψουν τους ώμους, τα μπράτσα και θα σου χαρίσουν τους κοιλιακούς των ονείρων σου . Η πρώην Ολυμπιονίκης (χόκεϊ επί χόρτου) είναι γνωστή για τα «ξεχωριστά» αλλά και spiritual προγράμματά της, που συμπεριλαμβάνουν ισορροπία στα χέρια, αναστροφές και πολλές, πάρα πολλές, ασκήσεις κοιλιακών. «Θα σφίξεις γλουτούς ενώ θα βρίσκεις την εσωτερική σου ισορροπία!» τονίζει η ίδια.

  Το πρόγραμμα

  Δημιουργήσαμε μια ξεχωριστή ρουτίνα με την οποία στο τέλος θα νιώθεις εντελώς zen για τον υπέροχο και δυνατό κορμό σου. Αντί να στοχεύεις διαφορετικές μυϊκές ομάδες, οι 11 στάσεις σχηματίζουν μια σταθερή ροή από απαιτητικές πόζες για να αποκτήσεις δύναμη και μυϊκή γράμμωση στα χέρια και στους κοιλιακούς .

  Σε κάθε στάση της yoga που θα εκτελείς –είτε στο έδαφος είτε όρθια– θα πρέπει να κάνεις αυτό που αποκαλούν “να βγάζεις ρίζες και να ψηλώνεις”. Η αντίθεση του να σπρώχνεις το έδαφος και να επιμηκύνεις ταυτόχρονα το σώμα σου προς την οροφή ή τους τοίχους (για να κρατήσεις την ισορροπία και τη σταθερότητά σου) ενεργοποιεί τους περισσότερους μυς στο σώμα σου».

   

  Είσαι αρχάρια;

  Η συνεδρία που πρόκειται να κάνεις συμπεριλαμβάνει τρεις ισορροπίες με στήριξη στα χέρια και μία αντιστροφή (η προπόνηση αυτή δουλεύει κυρίως χέρια και κοιλιακούς). Μην πανικοβληθείς. Αν είσαι αρχάριος-α, θα πρέπει να τις προσπαθήσεις ακόμα κι αν είναι να κάνεις ελάχιστη κίνηση. Κάθε ισορροπία έχει την αντίστοιχη πόζα προετοιμασίας. Ξεκίνα από αυτήν και κάνε υπομονή καθώς το σώμα σου θα αρχίζει να δυναμώνει και οι μύες σου να θυμούνται.  Για παράδειγμα η στάση «κοράκι». Έχεις πάρει τη θέση στο έδαφος και αργά αρχίζεις να βρίσκεις την ισορροπία σου ανεβάζοντας το ένα πέλμα και μετά το άλλο. Εάν είσαι αρχάρια, μην προσπαθήσεις να κρατήσεις τη στάση στον αέρα. Βγες αργά και επανάλαβε την ίδια κίνηση μερικές φορές. Η αργή, ενσυναίσθητη πρόοδος του να βρίσκεις την ισορροπία σου ή μια στήριξη θα σε διδάξει πώς να βγαίνεις με ασφάλεια από μια στάση αν δεν μπορείς να την εκτελέσεις.

  Η προπόνηση σου

  Αφιέρωσε 5 λεπτά στην προθέρμανση κάνοντας τη στάση «γάτα-αγελάδα» (όπου κυρτώνεις εναλλάξ τη σπονδυλική σου στήλη προς το ταβάνι και μετά κάνεις τόξο τη μέση σου ρουφώντας τον αφαλό στη θέση «τραπεζάκι»), μετά τη στάση του «παιδιού» και τον «πάνω σκύλο». Ζέστανε τους ώμους σου χτυπώντας τα χέρια πίσω από την πλάτη σου και κάνοντας διπλώσεις από όρθια θέση, σηκώνοντας μετά τα χέρια πάνω από το κεφάλι σου. Μετά εκτέλεσε τις ασκήσεις με την παρακάτω σειρά. Επανάλαβε τη ρουτίνα τρεις φορές. Κάνε αυτή την προπόνηση 3 ή 4 μέρες την εβδομάδα, σε μη συνεχόμενες ημέρες

  Ενδεικτικές ασκήσεις : 

  Η στάση του Βουνού

  Σταθείτε όρθιοι, με τα πόδια ενωμένα, τους ώμους χαλαρούς και το βάρος σας ίσα κατανεμημένο στις δυο πλευρές σας. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και υψώστε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι, με τις παλάμες να αντικρίζονται. Προσπαθήστε να αγγίξετε τον ουρανό με τις άκρες των δαχτύλων σας.

  Η στάση του Σκύλου

  Ξεκινήστε καθισμένοι στα τέσσερα, με τα χέρια σας ακριβώς κάτω από τους ώμους, και τα γόνατα κάτω από τους γοφούς. Μετακινήστε τα χέρια μερικά εκατοστά μπροστά και ανοίξτε διάπλατα τις παλάμες σας, πιέζοντάς τις στον τάπητα. Μαζέψτε τα δάχτυλα των ποδιών σας και με αργές κινήσεις υψώστε τους γοφούς σας προς το ταβάνι, σχηματίζοντας με το σώμα σας ένα Λ, απομακρύνοντας τους ώμους όσο μπορείτε από τα αυτιά. Τα πόδια σας πρέπει να έχουν απόσταση το ένα από το άλλο περίπου όσο ο γοφός σας και τα γόνατά σας πρέπει να είναι ελαφρώς λυγισμένα. Παραμένουμε στην στάση για τρεις αναπνοές

  Στάση του Πολεμιστή

  Σταθείτε όρθιοι με τα πόδια σας να έχουν απόσταση περίπου ένα μέτρο το ένα από το άλλο. Στρίψτε το δεξί σας πόδι κατά 90 μοίρες και το αριστερό ελαφρώς προς τα μέσα. Τοποθετείστε τα χέρια σας στους γοφούς και χαλαρώστε τους ώμους, και έπειτα απλώστε τα χέρια σας πλαγίως, με τις παλάμες να κοιτούν κάτω. Λυγίστε το δεξί σας γόνατο κατά 90 μοίρες. Γυρίστε το κεφάλι σας προς τα δεξιά, και παραμείνετε σε αυτή τη στάση για ένα λεπτό. Έπειτα, αλλάξτε πλευρά και επαναλάβετε.

  Παραπάνω αναφέραμε κάποιες από τις ασκήσεις που υπάρχουν στη yoga πάρτε μέρος και εσείς στα τμήματά μας για να μάθουμε μαζί όλες τις ασκήσεις ξεκινώντας από τα απλά βήματα και ανεβάζοντας το βαθμό δυσκολίας. Σας περιμένουμε !

Αφήστε το σχόλιο σας

Cancel reply